Cum să-ţi selectezi cei mai buni oameni şi ce să faci cu angajaţii actuali pentru a deveni mai performanţi

„Testele bune (SHL, Hogan, Thomas, CPI, PI, MBTI etc.) pot fi utile oricând şi la orice nivel (deşi se aplică mai rar la top management, cel puţin în România) însă cel mai important este să fie interpretate corect de către cineva care dincolo de «citirea» rezultatelor testului are o bună înţelegere a contextului, a persoanei, a businessului chiar. Un assessment bine făcut al caracterului şi al potenţialului este extrem de important, iar testele acoperă doar o parte dintre aceste elemente – printre altele analiza tipului/tipurilor de personalitate”, este de părere Radu Manolescu, managing partner al K.M. Trust & Partners.  În opinia Oanei Ciornei, managing partner al Amrop, testele „se folosesc în general în momentul în care companiile angajează pentru poziţii de entry/lower level, în situaţia în care fie lucrează cu firme de recrutare pe proiecte de volum (unde procesul de selecţie este mai puţin riguros), fie candidaţii au puţină experienţă şi din acest motiv este relativ greu să evaluezi dintr-un interviu lucruri ce ţin de preferinţele şi potenţialul candidatului”.

Echipa lui Andrei Ion a crescut cu alţi cinci oameni, toţi psihologi, „un fapt cu care ne mândrim”, şi lucrează cu o reţea de colaboratori pentru proiecte mai extinse. Spune că au o abordare de „scientist practitioner” motivând că „în acest domeniu nu este suficient să ştii să foloseşti nişte instrumente, ci trebuie să ştii să identifici şi să rezolvi probleme. Clienţii au provocări diferite şi tot timpul ceea ce faci va fi particularizat şi adaptat la o anumită organizaţie”, afirmă şeful SHL. Adăugă şi că rolul unui astfel de consultant este să înţeleagă că organizaţia are specificul ei şi să investigheze ştiintific o problemă anume.

Radu Manolescu - Founder and Managing Partner of K.M.Trust & Partners - Bucharest

Radu Manolescu – Founder and Managing Partner of K.M.Trust & Partners – Bucharest

În mediul de lucru din prezent, abilitatea de a selecta eficient, abilitatea de a dezvolta şi de a coordona angajaţii reprezintă diferenţa dintre organizaţiile care prosperă şi cele care stagnează. „În ultimii ani, activitatea de evaluare psihologică în cadrul procesului de recrutare şi selecţie a căpătat o pondere semnificativă deoarece angajatorii doresc din ce în ce mai mult să obţină cât mai multe informaţii despre potenţialii angajaţi, pentru a lua decizia corectă. Profilul psihologic care vizează personalitatea conţine informaţii relevante privind capacitatea de a relaţiona cu cei din jur, managementul de sine, cât şi capacitatea de a se integra în cadrul unei organizaţii”, spune Daniela Necefor, managing partner al firmei de consultanţă Total Business Solutions.

Companiile trebuie să-şi transforme echipele pentru atinge performanţe mai mari şi o productivitate îmbunătăţită. Companii ce oferă servicii de „talent management” au început să capete tot mai multă vizibilitate în mediul de business, iar pe lângă SHL, pe plan local mai acţionează şi Hogan Assessment, Profiles Internationals sau Predictive Index, însă tânărul de 32 ani susţine că firma pe care o conduce are un registru mult mai larg de instrumente care le permite să se diferenţieze. „La competitori găseşti 10-20 de intrumente pentru a măsura şi testa competenţele de business, pe când noi avem peste 1.000 de astfel de instrumente.”

Tags: Consultant, cool brands, cool brands people, coolbrands, coolbrands-people, Executive Search, Executive Search Consultant, IIC, IIC Partners, ICCPartners, K.M.Trust & Partners, Managing Partner, Manolescu, Radu, Radu Manolescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s